Ikso

IKSO is een online en mobiele app die ondersteunt bij het verschuiven van periodieke meetmomenten naar een proces van continue feedback en reflectie. Je zult je misschien afvragen: waarom 360 graden feedback? De hiĆ«rarchische manier van feedback geven is niet meer van deze tijd. Wanneer je als werknemer op jouw functioneren wordt beoordeeld door alleen de manager, is deze beoordeling erg subjectief.

360 graden feedback is er om input te vergaren uit verschillende lagen binnen de organisatie. Denk aan collega’s, projectleiders en klanten. Een goede manager hecht waarde aan deze input, omdat het hem helpt om zo neutraal mogelijk het gesprek aan te gaan over het functioneren van de werknemer. Daarnaast is de IKSO tool juist ook goed te gebruiken voor zelforganiserende teams die meer invloed willen hebben op hun eigen ontwikkeling en feedbackcultuur.

IKSO is vanuit een onderwijskundige gedachte ontwikkeld en gaat in op de zelfbeschikkingstheorie (Self Determination Theory) van Ryan & Deci. Zij hebben onderzoek gedaan naar wat mensen motiveert. IKSO speelt in op de conclusies door de medewerker centraal te stellen en een op maat gemaakte leerroute in te richten.
Als trainer voor IKSO help ik organisaties te bepalen wat er nodig is om een tool als IKSO goed te laten werken. Samen bepalen we wat de huidige feedback cultuur is, wat de gewenste feedbackcultuur is en wat voorwaardelijk is om daar te komen. Tevens help ik de teams zelf om hun eigen feedbackcultuur te vergoten.